EKOKER

INOX

MENI

KONTAKT

Dilatacijska rozeta

Dilatacijska rozeta

Dimnik se zaradi vročega zraka razširi tudi do 3 mm na meter dimnika. Priključek za peč, zgornji priključek za vratca in zgornja cev morajo imeti dovolj prostora za širjenje, sicer lahko pride do poškodbe dimnika. Če tuljave nimajo te možnosti, da bi se lahko širile, lahko  tudi po celotni višini počijo.

Dilatacijska rozeta je del dimne instalacije in se uporablja pri klasični pozidavi dimniškega zaključka. 

Ima pomembno vlogo pri kompenzaciji cevnih spojev, saj služi kot dilatacija za keramične oziroma šamotne dimniške tuljave, ki se med segrevanjem raztezajo. Ker prekriva tudi toplotno izolacijo (običajno iz kamene volne), je dialtacijska rozeta zasnovana tako, da omogoča njeno varno prezračevanje. Dilatacijska rozeta je odporna na temperaturo, saje, korozijo in kondenz, saj je izjemno pomemben element v dimniku, ki ne sme zatajiti, kljub temu, da je izpostavljen težkim pogojem.

Image
035OGM BI (1)

Dilatacijska rozeta

Dialtacijska rozeta je nameščena med zadnjo tuljavo in krovno ploščo. Rozeta pri tem sega v cev, tako da ima cev možnost dilatacije – širjenja in krčenja. Pri izdelavi priključka na zidan dimnik je najbolje vstaviti dvodelno jekleno rozeto in jo zatesniti okoli s pomočjo šamotnega lepila oz. šamotne malte.
Dimenzija dilatacijske rozete je odvisna od premera dimniške tuljave. Običajno jih najdemo v velikostih od 14 do 35 cm.