EKOKER

INOX

MENI

KONTAKT

Kako poteka prenova dimnika?

#Uporabne novice

Prenova dimnika je potrebna, ko je dimnik dotrajan ali poškodovan in tako nevaren za uporabo. Če se na dimniku pojavijo razpoke, v prostorih pa opazimo madeže vlage, katrana ali celo vohamo saje, potem je čas za sanacijo dimnika. Da do tega ne bi prišlo, je treba vsako leto po koncu kurilne sezone kurilne naprave in dimnike temeljito pregledati in poskrbeti za sprotno vzdrževanje. Če pa je dimnik iz različnih razlogov dotrajan, potem je čas za akcijo.

Rušenje dimnika in zidanje novega

Vsakoletni pregled dimnika lahko pokaže, da je dimnik tako poškodovan, da ga ni več mogoče sanirati drugače kot z rušenjem in gradnjo novega dimnika. Lahko da gre za razpoke na podstrešnem delu, na dimniških vratcih. Morda dimnik ni primeren za predviden način ogrevanja ali pa ni ustrezne velikosti. Na dimnikarjevo priporočilo lahko inšektor za požarno varnost izda odločbo o prepovedi uporabe nekega dimnika. Tako je potrebna sanacija. Rušenje dimnika se običajno izvede le v nekem delu, redko pa odločba zahteva rušenje v celoti.

Rušenje dimnika se najpogosteje izvede v podstrešnem in nadstrešnem delu, medtem ko se nižje dele rešuje z drugimi metodami sanacije. Običajno se ruši le res stare in dotrajane dimnike, ki niso bili pravilno vzdrževani. Zunanje dele dimnika je včasih treba le ponovno ometati ali pa zamenjati kakšen zidak, dimniško ploščo ali kapo. Za notranjost pa poskrbijo sodobne inox tuljave. 

Sanacija z inox tuljavo

Če je konstrukcija dimnika na zunaj še čvrsta, problem pa je v tuljavi, se te sanacije lotimo z inox tuljavo. Gre za to, da tuljava, ki ni odporna na korozijo, vlago in agresivne pline, prepušča te snovi, zaradi katerih se na zidovih pojavijo madeži. 

 

Sanacija poteka tako, da se v dimnik vstavi nova inox tuljava. Če dimenzije stare tuljave ne ustrezajo novi inox tuljavi, se lahko dimnik nekoliko povrta, toliko da odprtina postane prehodna in je vanjo mogoče potisniti inox tuljavo.

Nerjaveča inox tuljava odpravlja težave s kondenzom, ki bi raztapljal smole in katran na stenah dimnika in povzročal grde madeže na stenah bivalnih prostorov. 

Inox tuljave imajo veliko prednosti, zato lahko taka sanacija prinese veliko pozitivnih prememb pri kurjejnju in ogrevanju.

  • možnost priključitve kotlov za plin, olje in trda goriva,
  • enostavna in hitra montaža,
  • odlične toplotno izolacijske lastnosti,
  • dobro prezračevana izolacija,
  • velika odpornost na vlago, kisline, visoke temperature in mehanske obremenitve,
  • odlična plinotesnost dimniškega sistema za zagotavljanje protipožarne varnosti,
  • gladke stene dimnika za minimalno trenje pri prehodu plinov omogočajo dober vlek,
  • varen odvod utekočinjenih agresivnih kislih ostankov izgorevanja,
  • lahko čiščenje,
  • nizka teža in visoka trdnost dimniških plaščev.

Specialiste ta za različne sanacije dimnikov najdete pri na OGM-BI, kjer boste dobili pregled dimnika in oceno, kakšna sanacija je to konstrukcijo najprimernejša.