EKOKER

INOX

MENI

KONTAKT

Kdaj je čas za sanacijo in menjavo dimnika?

#Uporabne novice

 

Dimnik se začne starati in uničevati, takoj ko ga začnemo uporabljati. Vročina, mraz, voda, dim, saje in agresivne snovi, ki nastajajo pri kurjenju močno vplivajo na dimnik in njegovo strukturo. Tako se na dimnik velikokrat pozabi, kar hitro pripelje do težav, zaradi katerih je potrebna sanacija dimnika ali celo njegova menjava. Preberite, kateri znaki sporočajo, da je z dimnikom nekaj narobe.

 

Uhajanje dimnih plinov

Dimni plini nastajajo pri izgorevanju različnih goriv. Pri tem nastajajo vodne pare, ogljikov dioksid in različne dušikove ter druge spojine. Količina teh plinov kaže na kakovost izgorevanja, kar vsako leto preverijo usposobljeni dimnikarji. Medtem ko lahko uhajanje določenih snovi zavohamo, je največja težava pri gorenju ogljikov monoksid, ki je brez barve in vonja, zelo hitro pa povzroči zastrupitev.

Vonj po sajah

Če v prostoru zaznamo saje, potem nekaj z dimnikov ni povsem v redu. Lahko, da gre za slabo tesnjenje spojev in dimniških vratc, lahko pa so v dimniku razpoke, skozi katere uhajajo dimniški plini in večji delci  – saje. V tem primeru je treba hitro ukrepati, saj plini in saje pomenijo nevarnost zastrupitve in požara.

 

Madeži saj, vlage, rje ali katrana

Če na ometu v bližini dimnika zaznamo madeže, potem je zagotovo poškodovana dimniška tuljava, ali pa gre za razpoke v šamotu. Tak dimnik je treba sanirati, saj očitno saje, vlaga, rja in katran pronicajo skozi material do ometa. Ne samo, da to predstavlja estetski problem, gre za to, da tak dimnik predstavlja nevarnost za prebivalce objekta. Dimnik očitno več ne opravlja svoje funkcije tako, kot bi moral, kar poslabšuje kakovost izgorevanja, povečuje stroške in pospešuje propadanje konstrukcije dimnika.

 

Razpoke na ometu in bližnjih zidovih

Razpoke na zunanje strani dimnika so lahko majhne, a ne bodo take ostale. Vanje lahko pride voda, ob nizkih temperaturah zamrzne in že imamo bistveno večji problem. Razpoke se lahko hitro pojavijo tudi pri rahlejšem potresu in se sčasoma le še poglabljajo. Vsake toliko časa je dobro preveriti tudi stanje dimniške krovne plošče, ki ščiti dimnik pred vremenskimi vplivi. Če se ta poškoduje, je dimnik močno izpostavljen vremenu in hitreje propada.

 

Poškodbe na dimniški kapi

Dimniška kapa ni le dekorativen zaključni element na dimniku. Njena naloga je, da ščiti dimnik pred vodo in snegom, usmerja dimne pline in povečuje moč vleka, kar izboljša samo gorenje v peči. Poškodbe dimniške kape tako močno vplivajo na kakovost gorenja in s tem porabo energentov, hkrati pa tako dimnik izpostavimo elementom, ki ga uničujejo in povzročajo nabiranje večjih količin oblog na stenah tuljave in na šamotnih ceveh.Težave z dimnikom še ne pomenijo, da bo treba celotno konstrukcijo podreti in na novo pozidati. To je pravi trenutek, da pokličete na pomoč specialiste za popravilo, ki imajo rešitev za vsako tegobo in tako preprečijo nadaljnjo škodo in vas odrešijo visokih stroškov. Po opravljene prvem pregledu se običajno naredita ocena škode in sanacijski načrt, v katerem se določi, ali je dovolj le menjava določenih delov, ali je potreben kak večji gradbeni poseg. Za nasvet se obrnite na OGM-BI